Hur säkra är dina internetvanor?
- Lösenord

Vi ser ofta artiklar med ”Detta är de vanligaste lösenorden”, och det är inte utan anledning som Lösenordsbytardagen infaller den 20 januari varje år.

Idag har många av oss otaliga konton på sociala medier, forum, onlinebutiker och streamingtjänster. Det blir många inloggningsuppgifter att komma ihåg och därför är det inte ovanligt att vi använder samma lösenord genomgående på alla våra konton.

Problemet med att ha ett för enkelt lösenord är att det inte blir några som helst problem för en hackare att koda av det.  Om vi då dessutom har samma på diverse olika ställen får en hackare helt plötsligt fri passage till alla våra konton.

Välj ett lösenord som är lätt att minnas, men svårt att gissa

Använd inte samma på flera konton

Håll det hemligt

Skapa ett hållbart lösenord

Idag finns det programvaror som hjälper dig att skapa, minnas eller uppdatera lösenord, men för många känns det säkrare att ha inloggningsuppgifter som själv går att minnas. Lösenord med många olika tecken så som Xh&3%y5 är visserligen säkert, men mycket svårt att komma ihåg. Ska du dessutom ha olika på alla olika konton kommer det väldigt snart vara omöjligt att komma ihåg alla.

Försök istället att välja en personlig mening med 3-4 ord och ett specialtecken. Ändra därefter slutet på lösenordet baserat på vilken plattform du registrerar det på. 

Exempel på lösenord:

Facebook – JagÄlskarSnabbtBredband&FB
Instagram – JagÄlskarSnabbtBredband&IG
Svenska Dagbladet – JagÄlskarSnabbtBredband&SVD