WiFi - Tips och trix

Man uppkopplad på WiFi med sin trådlösa laptop

För varje år som går så blir det fler och fler produkter som ska kopplas upp på våra trådlösa WiFi-nätverk. Idag räknar man med att varje person i ett hushåll har minst tre uppkopplade produkter var.

Men det slutar inte där! När det nu kommer uppkopplade lampor, tvättmaskiner, kylskåp, dammsugare m.m. så ställer detta högre och högre krav på våra trådlösa nätverk. För det första måste täckningen vara god i hela hemmet, dessutom ska hastigheten bibehållas. Här kommer vi med lite tips på vad du kan göra för att se till att ditt trådlösa nätverk får så bra förutsättningar som möjligt för att kunna prestera på topp.

Fritt läge, centralt placerad, midjehöjd. Då har du gett din trådlösa router bra förutsättningar att lyckas.

Placering av WiFi-router

Placering är A och O när det gäller trådlösa nätverk. För att routern ska få bra förutsättningar så bör den vara placerad så centralt som möjligt i lägenheten eller i huset. Den bör också vara placerad i midjehöjd eftersom det är i den höjden vi normalt använder majoriteten av våra produkter. Detta eftersom en router oftast har bäst räckvidd runtomkring och inte lika bra räckvidd uppåt och neråt.

Detta kan vara bra att tänka på om man väljer att ”hänga upp” sin router på väggen vertikalt. Det kan alltså påverka räckvidden negativt. Även om routrar kanske inte är de snyggaste produkterna vi har i vårt hem så påverkas också räckvidden negativt om vi väljer att dölja dem i ett skåp. 

Behövs fler trådlösa punkter?

Denna fråga får vi ofta och det är jättesvårt att ge ett generellt svar. Man brukar säga att en router täcker en yta på ca 70 kvadratmeter. Däremot kan material i väggar och tak göra att signalen blir svagare från rum till rum eller mellan våningar. Har du placerat din router centralt i lägenheten/huset i fritt läge men ändå inte har en räckvidd som täcker hela huset så kan du behöva komplettera med en eller flera accesspunkter. Finns möjlighet är det bäst med trådbundna accesspunkter men idag finns även bra trådlösa system.

Den senaste tekniken inom trådlös WiFi-förstärkning kallas MESH. Det fungerar precis som på t.ex. hotell där du kan åka från våning till våning och vandra i långa korridorer utan att tappa din uppkoppling och finns nu även för vanlig hemmamiljö. MESH-tekniken är smart och ser till att din telefon, dator eller surfplatta alltid är uppkopplad. Genom att känna av vilken trådlös MESH-punkt som är närmast din enhet och slussas enheten mellan de olika punkterna helt sömlöst när du går från rum till rum.